Segítség

Hálózati azonosító és eduID

A Debreceni Egyetem polgárai az intézmény által nyújtott informatikai szolgáltatásokat hálózati azonosítóval vehetik igénybe. Ezt az azonosítót eduID néven is emlegetjük, bár az eduID fogalma egy kicsit mást takar, de szorosan kapcsolódik a hálózati azonosítóhoz. Míg a hálózati azonosító az egyetemen belüli azonosítást tesz lehetővé, addig az eduID segítségével a globális kutatói hálózat szolgáltatásait lehet igénybe venni saját intézményi azonosítónk használatával.

Hálózati azonosítóhoz többféleképpen lehet hozzájutni. Hallgatók a neptun kódjuk segítségével regisztrálhatnak maguknak azonosítót. Ez az első és legfontosabb lépés, mielőtt az egyetem informatikai rendszereit használni kezdenék.

UniPass kártya

Az UniPass kártya használatának célja az egyetem területén belül a személyazonosság igazolása, valamint azon szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, melyet a kártya tulajdonosa az egyetemen belüli szolgáltatóktól igényelt és kapott. Az egyetem területén kívül a kártya biztosítja, hogy tulajdonosa bizonyos szolgáltatásokhoz kedvezményesen juthasson hozzá.

Eduroam wifi

Az eduroam (education roaming) a kutatói hálózatok egy világméretű hálózat elérési szolgáltatása. A szolgáltatás a világ bármely pontján képessé teszi eszközeinket az eduroam wifi hálózathoz való csatlakozásra. Ehhez nem kell más, csak a saját intézményi azonosítónk (eduID) és jelszavunk. Egyedül arra kell figyelni, hogy mivel ez egy globális szolgáltatás, ezért a bejelentkezéskor a felhasználó nevet úgy kell megadni, hogy az az intézményt is azonosítsa. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy az egyetemen használatos hálózati azonosító mögé teszünk egy @unideb.hu végződést (tehát ha az azonosítónk teszt.elek, akkor az eduroam bejelentkezési név teszt.elek@unideb.hu lesz (ami úgy néz ki, mint egy email cím, de valójában nem az)).

Office 365

Az egyetem hallgatói és oktatói hálózati azonosítójuk segítségével használhatják a Microsoft Office 365 felhős szolgáltatásait. A felhőbe az office.com címen lehet belépni egyetemi email címmel (hallgatók esetében a hálózati azonosító és egy @mailbox.unideb.hu végződés megadásával, pl. teszt.elek@mailbox.unideb.hu - ez utóbbi egyúttal email címként is működik). A Microsoft a beléptetés során átirányít az egyetemi azonosító oldalra, ahol a szokásos módon a hálózati azonosítóval lehet bejelentkezni.

Az egyetemi Office 365 jogosultság egyetemi jogviszonyhoz kötött, így addig érhető el, amíg valaki hivatalosan hallgatója vagy dolgozója az egyetemnek. A jogviszony megszűnésekor az Office 365 jogosultság is visszavonásra kerül. A felhős tárhelyen felhalmozott saját adatok lementése a jogosultság megszűnése előtt minden esetben a felhasználó felelőssége.